Hopp til innholdet

Dagsturen 2013

DAGSTUREN IÅR TIL HAUGESUND, AVALDSNES OG SKUDENESHAVN.

Vi startet dagsturen i år med buss fra SørVest reiser den 14 mai. Med full buss gikk turen fra Stavanger via Rennfast, ferje fra Mortavika til Arsvågen, gjennom flott natur passerte vi Bokn og Tysvær på vei til Haugesund.

Vi tok oss tid til en liten stopp i det fri og nøt en god bussfrokost før vi ankom Haugesund hvor vår lokalguide ventet på oss. Vi fikk høre historien om Haugesund, besøkte Haraldshaugen og nøt utsikten fra Steinsfjellet før vi kjørte mot Karmøy og Avaldsnes.

Etter en god lunsj inkludert dessert og kaffe, gikk turen videre til Visnes gruvemuseum, et sted som ble forvandlet fra en rolig fiskelandsby til et hektisk gruvesamfunn, og som forandret Norges historie på 1800-tallet. Visneskobberet ble blant annet benyttet som materiale i frihetsstatuen som i dag står i New York. På Visnes kunne vi også beskue en egen mini-versjon av statuen.

Av vår eminente guide fikk vi en god beskrivelse og innføring i historien til grunnleggeren av Visnes gruver, franskmannen Charles de France.

Deretter gikk turen videre til Nordvegen Historiesenter hvor vi lot en audiovisuell Harald Hårfagre ta oss med på en reise gjennom den spennende og viktige historien på Avaldsnes, et maktsenter i over 3000 år.

Turen fortsatte deretter til Skudeneshavn, Norges offisielle sommer by i 2004. Vi tok en tur gjennom den vakre Søragadå, opplevde den unike hvite trehusbebyggelsen og nøt roen i vakker arkitektur. Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Historien går tilbake til tidlig på 1800-tallet da sildefisket skapte hektisk virksomhet i byen og det vi i dag kaller Gamlebyen vokste frem. Det er i dag bevart ca. 130 hus og sjøhus. På Muséet i Mælandsgården fikk vi en flott orientering og beskuelse av en imponerende mengde gjenstander som gjenspeiler byens historie.

Kl. 1820 reiste vi videre med M/S ”Fjordveien” via Kvitsøy før vi ankom Mekjarvik kl. 1935 og tilbake til Stavanger.

En flott dagstur også i år.