Hopp til innholdet

Dagstur til finnøy 23. mai 2017

Buss med sjåfør og reisleder fra Boreal Travel AS/Sør–Vest reiser møtte 47 morgenfriske mennesker for avreise fra Stavanger bussterminal kl. 0800. Vi kjører gjennom Byfjordtunellen til øya Sokn og Mastrafjordtunnelen til Rennesøy. 

Etter en bedre bussfrokost på rasteplassen ved avkjøringen til Finnøy, fortsatte vi ferden videre gjennom  Finnfasttunnelen til øya Finnøy.

Finnøy har ca. 3200 innbyggere, Judaberg er kommunesenteret. Hovednæringene til kommunen er jordbruk, havbruk og turisme. Vi finner mange gartnerier som driver med tomatproduksjon hele året. Tomatfestivalen blir arrangert hvert år i august.

På Judaberg finner vi  bedehuset Betel som er det eldste bedehuset i Ryfylke, som fremdeles står og er i bruk.

I 2010 ble en nøyaktig kopi av  emigrasjonsskipet Restauration sjøsatt på Finnøy. 4. juli 1825 drog Restauration fra Stavanger med de første utvandrerne til Amerika. Denne kopien er bygd ved Ryfylke Trebåtbyggeri. Båten ligger vanligvis til kai ved Judaberg.

Kaihuset på Judaberg, som er over 120 år gammelt, var krambu og redskapslager. Her fikk du både olje, parafin, hakker, dynamitt m.m. Og mannfolka målte krefter med melsekker. Nå er kaihuset butikk og bruktmarked, med ryfylkeprodukter som både kan brukes og spises.

Turen går innom  Sølvsmeden på Finnøy som drives av ekteparet Folke og Bjørg Helen Helle. Her ble vi med inn på verkstedet og fikk se hvordan produksjon av bunadsølv og kongekjeder ble til.  En del kjøp av stedets produkter ble det også.

Etter oppholdet her kjørte vi en rundtur. Vi passerte Hesby kirke, en vakker middelalderkirke med historisk sus og spennende fortellinger. Mektige menn har regjert på Finnøy. Ja, Norge ble styrt herfra på 1300-tallet.

Etter rundturen på Finnøy kjørte vi til øya Talgje som er den øya som ligger lengst mot sør i Finnøy kommune, med sine ca. 260 innbyggere, kjent for sin tomatdyrking , blomster og ei øy full av gammel historie.  Første stopp her var Talgje Kirke en  av de eldste og minste steinkirkene i Norge fra år 1140.                   

Gårdbruker Gard som var en meget god forteller guided oss gjennom kirken- og øyas historie, vi fikk høre  historier om mektige adelsmenn, sjørøvere og utvandringen til Amerika. Baron Gaute fra Tolga, Gard Toresson, Helliga Birgitta og riddar Olav Nilsson var velklingende navn.  Etter besøket i kirken gikk turen til Gard gartneri  hvor det ble kjøpt sommerblomster og tomater .

Alle begynte nå å bli litt sugen i magen, turen gikk derfor videre til Sjøberg Ferie på Rennesøy hvor vi fikk servert okstek og karamellpudding og kaffe til dessert.

Mette til sinns fortsatte vi turen videre til  Utstein kloster, Norges best bevarte middelalderkloster. Her ble vi med på en på en spennende omvisning.

Tiden var nå kommet til å tenke på hjemveien, etter en flott dag med mange opplevelser og fint vær, var vi tilbake i Stavanger by kl. 1730 .

Takk for turen.