Hopp til innholdet

Dagstur til Sokndal og Sogndalstrand 24. mai 2018

Med avreise fra Byterminalen i Stavanger Kl. 0800, satt 37 personer klar i bussen fra Sør Vest Reiser, for avgang for vår dagstur, etter ytterlige opp-plukk av 10 personer langs veien var vi i alt 47 deltagere på vei i strålende vær til vårt mål Sokndal og Sogndalstrand.

Første stopp var Vikeså med inntak av bussfrokost i FN Parken. Ferden fortsatt deretter mot Egersund og videre til Sokndal kommune.

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland med ca. 3300 innbyggere. I denne kommunen finner vi både kystlinje og heialandskap. Geologien i dette området har resultert i et karakteristisk landskap. Geologiske ressurser i form av malmårer har gitt etablering av bergverksbedriften Titania AS, som er kommunens hjørnesteinsbedrift.

Ved ankomst Hauge i Dalane, møtte vi vår lokalguide som tok oss med til Titania AS dagbrudd , et av verdens største ilmenittmalmforkomster. Vår guide hadde 48 års arbeid bak seg ved anlegget så det var en meget flott guidet tur vi fikk. Vi kjørte med bussen på toppen av «krateret» og fikk virkelig se hva slags dimensjoner av arbeide som hadde blitt utført og fremdeles utføres. Vi fikk også med oss en tur til Landdeponiet hvor alt utslipp av gruveavfall i dag blir lagret.

I flere tiår ble det dumpet gruveavfall fra Titania i Jøssingfjorden, med tillatelse fra norske myndigheter. Nå er det over 30 år siden selskapet sluttet å bruke deler av fjorden som deponi. Men da utslippene tok slutt, hadde fjorden blitt fylt opp fra 70 til 20 meters dyp.

Etter en flott omvisning og tur langs Titania dagbrudd fortsatte turen til Jøssingfjorden , kjent fra Altmarkaffæren, her skjedde den første krigshandling på norsk jord under 2. verdenskrig.

Den 15 februar 1940 oppdaget britiske fly «Altmark». Seks jagere ble sendt etter skipet, og for å unngå dem gikk «Altmark» inn i Jøssingfjorden sammen med sin eskorte. Skipene fra den norske marinen var torpedobåtene «Skorv» og «Kjell» og bevoktningsbåten «Firern». Kl 22.20 på kvelden kom den britiske jageren «Cossack» inn i fjorden med lyskasterne på. De norske båtene holdt seg utenfor det som skjedde videre. «Altmark» slo bakk for å klemme jageren mot land, men gikk selv på grunn. Liggende hjelpeløs ble den bordet, og fangene ble befridd. Britene avfyrte flere skudd, som ikke ble besvart av tyskerne. Seks tyskere falt under aksjonen, og ytterligere en døde på sykehus av skadene han ble påført. Britene hadde ingen tap.

Etter oppholdet gikk turen til Sogndalstrand Kulturhotell, her ble det middagsbuffet med kalde og varme retter.

Med fylte mager etter dagens måltid ble det tid til på egen hånd å ta en tur å beskue Sogndalstrands koselige miljø og været var aldeles strålende.

Sogndalstrand har kulturmiljø som er fredet og består av trehusbebyggelse fra 1700 og 1800 tallet med omkringliggende kulturlandskap. Gammelt ladested og egen kommune fram til 1944, da det ble slått sammen med Sokndal kommune. Tidligere handelssenter for et større omland. Stedet har de siste årene hatt en kraftig oppblomstring med Sogndalstrand Kulturhotell, galleri, Sogndalstrand Amfi, bare for å nevne noe. Mette av inntrykk etter en spennende dag i Cittaslow kommunen er det på tide å tenke på returen. Cittaslow er en internasjonal bevegelse som startet i Italia og tanken er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv.

Om bord på bussen igjen, gikk turen hjem via Jæren med ankomst Stavanger Kl. 1800. Takk for en hyggelig og lærerik tur.