Hopp til innholdet

Dagsturen 2014

DAGSTUREN IÅR TIL ESPEVÆR

Dagsturen den 14 mai gikk i år til Espevær i Bømlo kommune. Buss fra Sør- Vest reiser hentet oss, 48 glade pensjonister, på jernbanen kl. 0730. Turen gikk gjennom Rennfast, videre med ferge fra Mortavika til Arsvågen, underveis fikk vi servert bussfrokost. Vi ankom Eidsvik kl. 1110 hvor vår båt lå å ventet på oss for tur til Espevær hvor vi ankom kl 1200.

Ved ankomst Espevær ble vi møtt av vår lokalguide. Espevær som i dag har ca 130 fastboende står fram som ein liten fiskarlandsby med lange tradisjoner som fiskerihavn, og for arbeid med fiskeforedling og handel med fisk. Særskilt om sommaren er her eit yrende folkeliv. Øya er bilfri og det er fint å gå tur langs veiene noe som også vi gjorde. Turen gikk først innom Hummerparken, videre rundt i området hvor vi fikk se et samfunn som hadde tatt vare på både gammel og ny bebyggelse. Kabelfergen tok oss over sundet til Baadehuset, som i dag er museum og spisested.

Espevær er et livskraftig samfunn. Øya har butikk, post, bank, Serveringssted/Pub, barnehage og skole. For 100 år siden var det knapt en fisker med respekt for seg selv som ikke hadde tilbrakt en natt på det lokale vertshuset Baadehuset hvor vi vi også fikk servert en nydelig toretters middag.

På midten av 1800-tallet kunne det være 20 000 – 30 000 mennesker på øya når silda kom!.

Til sammenligning var det i Bergen på denne tiden 26 000 innbyggere.

Etter et flott opphold tok båten oss inn til Eidsvik hvor vår buss ventet for å ta oss tilbake til Stavanger.

Takk for en flott dag og tur.