Hopp til innholdet

Dagsturen 2015

Buss fra Sør – Vest reiser med sjåfør og reiseleder møtte for avreise fra Byterminalen kl 08:30.

Vi kjørte mot Ålgård og Gjesdal. Gjesdal kommune er ei fjell- og innlandsbygd som ligger i overgangen mellom Jæren og Dalane. Vi fikk høre om løst og fast om bygdene vi passerte. Ved Dirdal nye veimuseum gjorde vi vårt første stopp med bussfrokost og deretter omvisning i museet.

Vi kjørte videre og hadde et lite stopp på Byrkjedals tunet med litt handel i butikken.

Turen gikk videre gjennom Gloppedalsura som består av rasblokker. (Store forandringer skjedde da isbreene smeltet bort fra Gloppedalen. Det foregikk harde krigshandlinger i ura under 2. verdenskrig. To tyske kompanier angrep Gloppedalen fra Veen den 22. april. Ura med sine steinblokker og ganger fungerte som festning for de norske styrkene. Steinura ga også god dekning ved flyangrep).

Ved Vikeså passerte vi FN-park med en bauta til minne om den første norske soldaten som omkom i en FN-operasjon.

Vi fortsatte til Egersund og Grand Hotell hvor vi fikk servert middag med dessert og kaffe.

Vi fikk også muligheten å besøke Egersund Fayanse hvor vi fikk omvisning.

(I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest.

A/S Egersunds Fajansefabrikk hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Gjennom den omfattende produksjonen gjenspeiles strømninger innenfor kunst- og moteverdenen i en lang periode)

Etter Egersund gikk ferden mot Jæren og en ettermiddagstopp på Wiig Gartneri. Representant fra Wiig Gartneri fortalte om gartneriet.

(Veksthusanleggets størrelse er på ca. 50.000 m2 og er i dag Norges nest største. Bedriftens hovedmålsetting er å være en foregangsbedrift innenfor nye kulturer og nisjer av grønnsaker i veksthus. Vekstforholdene på Jæren er blant de beste i Norden og Wiig Gartneri legger ned store ressurser for å dyrke fram den beste smaken og kvaliteten. Et stort satsingsområde for gartneriet er nye nisjer innen grønnsaksproduksjon i veksthus. Utenom veksthusene har Wiig Gartneri rundt 500 dekar grønnsaksarealer der det dyrkes grønnsaker under åpen himmel, eller frilandsgrønnsaker som det heter på fagspråket. På våren blir det også produsert sommerblomster i anlegget.)

Etter en del handling her ble kursen satt mot Sandnes og Stavanger slik at alle kom seg vel hjem etter en flott tur. Været var på vår side hele dagen.