Hopp til innholdet

Dagsturen 2019

Dagsturen iår gikk til Lysefjorden & Sirdal.

I nydelig turvær var vi en flott gjeng ( 53 pensjonister) som satte oss på bussen tirsdag 4. juni 2019 ved Stavanger Bussterminal kl 0800

Buss fra Boreal Reiser med sjåfør og lokalguide møtte for avreise. Servering av bussfrokost underveis.

Første etappe gikk til Lauvik hvor vi tok ferjen med avgang kl 09:30 som brakte oss langs Lysefjorden til Lysebotn

Lysefjorden er en av Norges mektigste fjorder. Den 42 km lange fjorden er fylt med opplevelser som Prekestolen, «Fantahålå», Kjerag, gamle gårdsbruk, fosser, geiter, seler, idylliske øyer og storslått natur.

Ankomst Lysebotn kl. 11.30.

VI kjørte hårnålsvingene opp til «Ørneredet» hvor dagens middag, hovedrett; kjøttkaker med tilbehør, dessert og kaffe ble servert.

Etter et meget godt måltid gikk ferden ned mot Sirdalen og Kvæven hvor vi gjorde et stopp ved Sirdal Fjellmuseum , en samling av flere bygg og gjenstander som viste den gamle bygdekulturen i Sirdal. Det eldste huset er fra 1770 årene. Inne i hovedbygningen en museumsutstilling fra dagliglivet i Sirdal gjennom flere generasjoner. Bruk og høsting av naturen var en viktig del av dagliglivet.

Vi fikk høre historien om Thorvald Meyer Heiberg som kjøpte store landområder i Sirdals- Setesdals- og Lyseheiene. Landområdene delte han inn i jaktterreng og leide ut til blant annet adelsmenn fra England. En av hyttene på museet vi besøkte var jakthytten til Thorvald Meyer Heiberg

Etter dette meget interresante stoppet, fortsatte turen gjennom hyttebyen Hunnedalen og opp til Gloppedalsura, som blir omtalt som Nord-Europas største steinrøys bestående av rasblokker som raste for ca. 10 000 år siden. Her ble det servert kaffe og vinerbrød hvoretter turen fortsatte via Vikeså til Sandnes og Stavanger.

Heldig som vi var med været ble turen på alle måter vellykket.