Hopp til innholdet

Dagsturen 2022

Dagsturen iår gikk til Jæren (småveier på kryss og tvers) den 10. mai

Oppmøte på jernbanen (Stavanger Bussterminal) kl. 0830, med 32 deltagere.

Jærbuen har gjort det selv. På et vis er de Norges nederlendere: med slit har de utformet sitt eget landskap, skapt jordbruksland av hei og myr og vann. En rundtur sammen med lokalguide som favner både karrige Høgjæren og jordbruksrike Lågjæren, på alle småveiene vi finner.

Avreise kl. 09.00 fra Bussterminalen ved Jernbanen. Turen gikk sørover mot Eikeland, Taksdal og Kartavoll hvor vi dreier vestover. Vi passerer vindmølleparken før vi skuer utover det flate Jærlandskapet nedove mot Skrettingland. Her finner vi Ystepikene – Jærens nyeste ysteri. Vi får høre om satsingen inkl. smaksprøver av produktene, og mulighet for handel.

På den gamle skolen på Lerbrekk stopper vi for formiddagskaffe – lefser bakt under aktivitet på skolen med Jærgome til.

Skolen stod for fall, da grep bygdefolket inn. Minst 5000 dugnadstimer senere har de skapt en perle, kloss i riksvei 44.

Fra Nordsjøenveien svinger vi av til ny perle langs Jærkysten – Nærlandheimen var tidligere som en egen «by» å regne, og sammen med lokalguiden «rusler» vi med bussen gjennom det tidligere samfunnet. Det nærmer seg middagstid og på for mange til dels ukjente veier legger vi turen gjennom Salteskogen på vei til Nese. Her venter folket på Vestgaard Mat med middag til oss – pankopanert sik, fisket i Orrevatnet på menyen. Etterfulgt av tilslørte Jærjenter til dessert. Skulle toalettbehovet melde seg har de god plass i siloen

I Kleppsoknet kan vi nesten kjøre oss vilt på småveier, og etter å kommet oss litt inn i landet bærer det videre i Time. Vi har via småveier kommet oss til Fotland, og her tar vi til og med forgangen i fjøset til Gunhild Vårvik Prestegård i bruk som vei. Gunhild blir med oss i bussen og guider oss gjennom fjøset.

Fra Fotland går veien videre over Garpestad og Lende før vi møter Undheimsbygda. Fra Risa bærer det igjen opp i høyden til Våland, og her finner vi Våland Museum. Agnes Våland har i mange år bygd opp museet ved å samle gamle og kjære gjenstander fra Jæren i sitt gamle Jærhus. Datter og svigersønn drifter nå museet videre og tar i mot og viser rundt. Her står også kaffen klar for ettermiddagskaffe samt noe å bite i.

Fra Våland går det ned til Lågjæren igjen, og veien legger vi slik at vi ser Jærens største gård fra bussvinduet – tidligere Opstad Tvangsarbeidshus, nå Åna Kretsfengsel.

Det er nesten umulig å kjøre på Jæren uten å besøke et gårds- eller gartneriutsalg, og vi velger å legge turen på vei hjemover slik at vi tar en stopp hos Grude Gartneri – også en litt skjult perle på Jæren

Mette på både mat, inntrykk ankom vi Stavanger kl 1745.

Takk for en meget hyggelig tur.