Hopp til innholdet

Utenlandsturen 2018

Utenlandsturen 2018 gikk i år den 1. september til

de Kroatiske øyer ombord på M/S Admiral et luksus cruisskip som vi leide .

Nærmere omtale av skipet. Klikk på linken under:

http://www.katarina-line.com/ships/deluxe_2018#!/14/86/Admiral

Dag 1: Lørdag 1.9

Tidlig morgen kl. 0440  møtte 36 deltakere i feriemodus  frem på avgangshallen på Sola flyplass  med Kroatia som neste destinasjon.  Avgang med  SAS kl. 0600, via  København ankom vi  Split kl. 1130 hvor inneleid buss kjørte oss til havnen til vårt  cruiseskip MS «Admiral».

Etter velkomstdrinken og vel etablert i hver vår lugar avgikk skipet Split med Markarska som neste havn.  En nydelig 4 retters lunch ble servert på vei  til Makarska hvor vi  ankom på ettermiddagen. Om kvelden ble det felles middag iland på en koselig restaurant.

Makarska er en by med ca 14000 innbyggere. Makarska riviera strekker seg hele 60 km mellom byene Omis i nord og Gradac i sør. Den dramatiske kystlinjen og det turkisblå havet lokker besøkende fra alle verdenshjørner. Den tette pinjeskogen strekker seg helt ned til stranden, og ovenfor er de hvite fjelltoppene en kraftig kontrast til den blå himmelen.

Dag 2:  Søndag  2.9

Etter en herlig frokost satte vi kursen mot  Miljet, og nå begynte vi virkelig å komme i feriemodus. Kapteinen ankret opp og vi fikk vårt første bad i det Adriatiske hav og  med 24 grader i vannet ble det virkelig en herlig opplevelse. Nydelig vær idag 27 grader og mye soling på dekk. Etter bading og soling ble det igjen en nydelig 4 retters lunch. Seilasen fortsatte deretter til øya Miljet og havnen Polace  hvor vi lå natten over. Mange besøkte nasjonalparken med saltsjøen mens andre gikk iland og fant seg en fin plass på en av byens koselige restauranter. Ombord senere for koselig samvær.

Dag 3: Mandag 3.9

Etter frokost fortsatte turen videre med Dubrovnik som mål, underveis ble det nok et herlig bad før lunch ombord og deretter til kai i Dubrovnik. Med innleid buss og lokal guide gikk turen til Gamlebyen. Vår eminente guide tok oss med på guidet tur i byen og vi fikk et meget utfyllende beskrivelse av byens historie både i fortid og nåtid. Etter å ha spasert litt på egen hånd var det felles middag på en av byens restauranter. Etter en flott  dag ble vi hentet av bussen  som kjørte oss til  skipet hvor vi fortsatte med å hygge oss.

Dag 4  Tirsdag 4.9

Nydelig vær 27 grader. Planen var idag å gå til øya Sipan  og havnen Trstenik,  men Kapeinen valgte å gå til havnen Lumbarda underveis vårt vanlige badestopp med stor deltagelse. Denne kvelden ble det festlig samvær ombord med smaking av gode viner og forskjellige sorter oliven og en herlig buffet etterpå.

Lumbarda er en liten landsby kommune som ligger på den østlige tuppen av øya Korčula i Kroatia 7 kilometer fra byen Korčula. [veien passerer gjennom et idyllisk område av furuskog og olivenlunder kobler disse to stedene. Lumbarda er omgitt av sandstrender vingårder (berømte hvitvin «Grk» produsert fra innfødte drue med samme navn) og sandstrender som Vela Pržina, Bilin Žal og Tatinja. Lumbarda er en Turistsenter, mange av innbyggerne 1200 er aktiv i den lokale Turistservice (privat innkvartering, utflukt til øyene Mljet og Lastovo og rundt øyene i Korčula skjærgården, dykking exursions osv.) men de er også vindyrkere, fiskere og stein-kommoder. Lumbarda har en rik historie i skriftlige dokumenter dateres tilbake til mer enn to tusen år siden.

Dag 5 Onsdag 5.9

Vi seiler til Korcula,underveis som vanlig badestopp etterfulgt av en utmerket 4 retters Lunch. Samme fine været 26 grader . Ankomst kai Korcula på ettermiddagen hvor vi tilbrakte kvelden med et besøk til byens marked og en god restaurantopplevelse på en av gamlebyens restauranter. Før vi tok natten ble det et hyggelig sammenkomst ombord.

Gamlebyen  (Korkula)

Er du glad i gotisk arkitektur, spennende historie og har lest om oppdageren Marco Polo, vil du ikke kjede deg på Korcula.

Den vakre middelalderbyen er sterkt preget av tiden det ble styrt av Venezia. Både arkitekturen og gastronomien minner turistene om den rike historien til den sjarmerende halvøya, hvor Marco Polo ble født. Gamlebyen som befinner seg på listen til UNESCO, skjuler flere museer, og de små, trange smugene er fylt med arkitektoniske skatter.

Dag 6. Torsdag 6.9

Avgang Korkula om morgenen, neste destinasjon Hvar og havnen Jelsa, (kjent navn for mange i et annet land??)  , underveis badestopp. Idag fylte Liv år og iden anledning ble det champagne på alle og gratulasjoner som seg hør og bør. Fin stemning og en nydelig lunch ble servert.  Senere på dagen ankom vi Jelsa kai hvor vi tilbrakte tiden iland med  å rusle rundt på stedet, noen tok en liten butikkrunde mens andre fant seg et «vannhull» hvor mat og drikke ble  konsumert. Senere ble det som vanlig en hyggelig stund ombord før vi alle tok kvelden.

Om Jelsa:

Postkortvakre Jelsa ligger nord på øya Hvar og er en middelalderby med gamle steinhus, labyrintiske smug og et sjarmerende lite havnetorg. Både øst og vest for sentrumskjernen ligger det små steinstrender og badeterrasser med klart og fint vann. Kveldene tilbringes ofte på en av Jelsas mange hyggelige restauranter. Utvalget er relativt stort og her finner du alt fra pizzeriaer og fiskerestauranter til ekte «konobas» (lokale vertshus), som alle har det til felles at de serverer smakfulle og spennende retter til høyst overkommelige priser.

Dag 7. Fredag 7.9.

Idag var  naboøyen Brac med havnen Bol hvor vi nest siste dag ombord skulle ha «Capteinens dinner». Etter vårt vanlige badestopp underveis ankom vi Bol havn på ettermiddagen. Mens skipet ble stelt istand til festaften gikk vi iland for å se litt på byens fasiliteter.   

Da vi kom ombord etter endt landgang  var skipets salong pyntet til fest og etter at alle hadde fått på seg finstasen gikk man tilbords og antok de deiligste kulinariske retter med god drikke som heller ikke var å forakte.

Senere på kvelden startet skipets kaptein dansen, og etterhvert ble det en meget hyggelig  aften ombord. En flott avslutning på en ellers meget flott og innholdsrik tur.

Om Bol:

På den sørlige kyststrekningen av øya Brac  ligger en liten landsby i et malerisk miljø. Her fyller pinjeskogen åsidene og på bakteppet strekker det seg fjelltopper mot himmelen hvor den høyeste er Vidova Gora på over sju hundre meter. Bol er det perfekte feriestedet og har absolutt alle faciliteter.

I selve sentrum finner du et utall av ulike butikker og kafeer hvor du kan gjøre en god handel eller bare slappe av med litt god mat og drikke.

Dag 8. Lørdag 8.9

Siste dag ombord, tidlig ankomst Split og etter frokost var det tid å forlate vår «Admiral» . Bagasjen ble satt på vår bestilte buss og etter et par timer i Split fortsatte turen til flyplassen hvor vi  booket inn på fly til Stavanger via Oslo. Alle ankom Stavanger kl. 2030, like hel som ved avreise, men med en god ferieopplevelse som et godt minne. Tusen takk for en herlig ferie.