Stavangers historie er preget av oppgang- og nedgangstider. Vi befinner oss i 1800. De rike sildefiskene som fra begynnelsen av århundre hadde brakt oppsving og aktivitet til byen var mot 1850 årene på hell. Den økende eksporten av sild til markeder, i og utenfor landet, hadde krevd tilgang på skip. En, i stort grad, lokal finansiert flåte av mindre frakteskuter var bygget opp. Et utall skip var i fart langs norskekysten, Østersjøen, og drog så fjernt som til havner i Middelhavet, og videre inn i Svartehavet.
Fra slutten av 1860 tallet og utover i 1870 årene hadde skipsvirksomheten sitt største omfang og betydning for Stavanger. Det ble etter hvert behov for større skip som kunne betjene fjerne markeder. Tonnasjen ble tredoblet i tiden fra 1860-1875, og 3-4000 sjømenn fra byen og distriktene omkring hentet her sitt levebrød og sine inntekter. Mot 1880 hadde Stavanger landets nest største seilskipsflåte.
Søemands-forening
Under denne tittelen hadde Stavanger Amtstidende den 9. desember 1850 følgende annonse:
Da det i lengre tid har vært omtalt det Ønskelige i at det her i Stavanger ligesom på forskjellige andre Steder i Landet, måtte blive stiftet en Søemands-Forening så innbydes herved de Skippere som interesserer sig for Sagen, at møde i Bager Enochsens nye Hus ved Torvet, Torsdag den 12. Ds., Kl. 2 Ettermiddag.
På møtet tegnet det seg 37 skipsførere, Stavanger Søemandsforening var etablert!
Stavanger Søemandsforening ble stiftet den 12 desember 1850.
Foreningens formål og oppgave er å virke til gagn for sjømannsstanden og skipsfarten, samt være et hyggelig samlingsted for sine medlemmer.
Foreningen markerte seg allerede fra starten av ved å engasjere seg i en rekke saker relatert til næringen. Oppførelse av fyr og sjømerker langs Jæren kyst. Praktiske nye måleinnretninger for vekt av sild. Opprettelsen av en” Assurance Forening” for tegning av assuranse mot tap av klær og effekter ved uhell og skipsforlis, og man etablerte også en:” Understøttelseskasse for Sømænds Efterladte”.
nsvar for skip og last ligger sterkt hos de seilende. Disse, og de sosiale ideale, reflekteres i foreningens engasjement på et tidspunkt i historien hvor storsamfunnets byråkrati ennå ikke var tilstrekkelig sosialt utviklet. Det er vimpelsmell over den første paragraf i foreningens lover:” at udvikle Søfartens og Søemandstandens Interesser gjennom Udbredelse af alle til Søemandvidenskabens påkrevede Kundskaper, hæve Standens Værdighet og Rettigheder i Samfundet”.
Søemandsforeningen holder åpent hver dag fra kl 11.00 til 14.00 hvor medlemmene møtes for en prat og kopp kaffe. Medlemmene setter stor pris på å møtes i et maritimt miljø hvor små og store verdensproblemer blir løst.
Foreningen arrangerer formiddags treff vår og høst samt en dagstur for enker etter medlemmer. I løpet av året arrangerer foreningen tilstelningen for medlemmer med ledsagere,
Pr. i dag består Stavanger Søemandsforening av 166 medlemmer. Alle medlemmer har stort sett maritim bakgrunn, eller arbeider innen maritim sektor.
12. desember 2025 feirer Stavanger Søemandsforening sin 175 års dag og festkomiteen i foreningen er i full gang med å planlegge markeringen med en stor jubileumsfest.
Har du maritim bakgrunn eller er interessert i Stavanger sjøfart er du hjertelig velkommen til å søke medlemskap.
Sjømannshjemmet
Det ble en stor sosial oppgave å etablere et sjømannshjem. Hjemmet sto ferdig i 1879. Foreningen ble ansvarlig for driften av et hjem” hvor gamle og trengende Søfolk af alle Klasser kunne finde en Fribolig i deres Alderdom”. Stavanger Søemandsforening har igjennom tidene vært kontinuerlig engasjert i utvidelse og forbedringer av dette bo tilbudet. Et nytt stort bygg med 28 leiligheter sto klar for innflytting i 1937 og var i drift frem til 2005.
Gjennom slekters gang har tidene forandret seg. Storsamfunnet har etter hvert tatt over oppgavene med å trygge levevilkårene for alle landets borgere. Sett i perspektiv er forandringene kolossale sett fra året 1850 og frem til i dag. Det er med stolthet vi kan se tilbake på våre medlemmers virke gjennom tidene, for bedre levevilkår og en sunnere, konkurransedyktig næring!
Etter avviklingen og salg av sjømanns hjemmet ble Stiftelsen Stavanger Søemands Forenings Legater opprettet. Grunnkapitalen, etter salget, har voks seg stor siden 2005 og hvert år gis det støtte til enkelte som sliter økonomisk samt til institusjoner og veteranskip etter søknad og etter hva Stiftelsens vedtekter tillater. Hvert år får enker etter medlemmer en påskjønnelse til jul fra Stiftelsen. Årlig blir den elev som har utmerket seg, og som stemmes frem av lærere, offiserer og medelever, som beste elev(er) på skoleskipet M/S «Gann» blir tildelt et diplom sammen med et pengebeløp.
Krigsminnesmerket
Siden 2012 har Stavanger Søemandsforening arbeidet med å få et krigsminnesmerke på plass for å hedre Stavanger og omegn sine sjøfolk fra 2. verdenskrig, som omkom på sjøen samt de som overlevde 6 års krig under de verste forhold man kan tenke seg. Foreningen har, sammen med Stavanger kommune, samlet inn nok kapital blant givere, lokal kunstner har utformet og ferdigstilt minnesmerke, som skal plasseres på «Krigsseilerplassen» (tidligere Helmer Gabrielsens Plass) Håpet var å ha minnesmerket på plass i 2024, men vi ser nok våren 2025 før minnesmerket er på plass og da er det 80 år siden krigen ble avsluttet for sjøens menn og kvinner.
Shanty gruppen stiftet 1854
Sangen har alltid fulgt de seilende. Lystige sanger i godt lag under landligge, og mykere sanger preget av hjemlengsel og savn, sunget på frivakter under kryssing av endeløse havstrekninger.
Shanty sangen oppstod først og fremst som arbeidssang i den tiden hvor muskler var den eneste arbeidskraften tilgjengelig på skipene, og hvor felles manuell kraftinnsats var nødvendig for heising av seil, heving av ankre og andre oppgaver. Her var det viktig å oppmuntre, og her var det viktig å synkronisere. Slik oppstod den enkle men egenartede shanty sangen, styrt av en forsanger, fulgt opp av resten av” gjengen” i felles sang for felles innsats!
Stavanger Søemandsforenings shanty gruppe er blitt et populært innslag i bybildet. Gruppen har gjennom tidene markert seg ved deltagelse i en rekke arrangementer så vel offentlige som private og er foreningens ansikt utad. Noen få oppdrag er, etter ønske, under bisettelse av medlemmer, ellers er oppdrag på eldresenter, sykehjem og ellers under egne arrangementer i foreningens lokaler. Forhåpentligvis til glede og inspirasjon til sine tilhørere med shanty- og sjømanns sanger.
Hovedaktiviteten er gruppens mandags kveld øvinger i foreningens lokaler fra kl 18.00.
(Nye «Shantysangere» er hjertelig velkommen)
En CD med flere av våre shanties er til salgs ved Stavanger Søemandsforening
Jubileumsåret 2010
Foreningens styre i jubileumsåret 2010
Styret bestod av:
Formann: Jakob Berg
Nestformann: Terje Langvik.
Styremedlemmer:
Carl Aarrestad
Hagbart Sandberg
Tauler Sigmundsen
Kjell Bjerga
Varamann 1: Laurits Bjelland
Varamann 2: Per Oddsen
Varamann 3: Marthon Ferkingstad
Sekretær: Svein Zetlitz