- Dagsturen 2024
- Dagsturen 2023
- Dagsturen 2022
- Utenlandsturen 2019
- Dagsturen 2019
- Utenlandsturen 2018
- Dagstur til Sokndal og Sogndalstrand 24. mai 2018
- Utenlandsturen 2017
- Dagstur til finnøy 23. mai 2017
- Utenlandsturen 2016
- Dagsturen 2016
- Utenlandsturen 2015
- Dagsturen 2015
- Dagsturen 2014
- Utenlandsturen 2014
- Utenlandsturen 2013
- Dagsturen 2013
- Utenlandsturen 2012
- Dagsturen 2012
- Dagsturen 2011
- Utenlandsturen 2011
-
Dagsturen 2024
Søemandsforeningens dagstur i 2024 gikk med «ROGALAND» den 15. mai, med Per Øhmann som kaptein, og dagen opprant med strålende sommervær. Vel 70 hadde meldt seg på, og vi visste ikke hvor turen skulle gå.
Ved Oljemuseet lå «ROGALAND» ved kai, og på toppen av landgangen Kjell Bjerga sto og ønsket oss alle velkommen ombord. Flagget ble heist på plass, og klokken 15.30 vi kastet loss.
På akterdekket var langbord og benker under seilduk rigget til, og alle var bare et stort smil.
Det ble fin anledning å hilse på og med hverandre prate, mens det stolte, gamle, velholdte skip ut Byfjorden gled sakte.
Kjekt all ny bebyggelse langs fjorden, fra sjøen å se, utrolig hvordan byen har vokst, og tar seg bra ut – vi ble enige om det.
Naturen viste seg også i all sin prakt, frisk og fin med blomstrende trær og hager, samt sauer og lam på den grønne mark.
Speilblank sjø og himmel blå, fjell i det fjerne – noen fortsatt med litt snø på.
Losen orienterte meg hvor vi seilte:
Langøyosen, Vassøysundet, Hidlefjorden, Finnøyforden, rundt Fogn, og langs Strandalandet med, og tilbake til Stavanger – hvor vi fikk den nye bebyggelse langs sjøen i Østre Bydel å se.I Ryfylke drivhus, fiskeoppdrett, grusuttak og industri, og underveis gled vi fine, velstelte gårder, fine byggefelt og koselige hytter forbi.
Det ble servert rikelig med gode reker, grønnsalat og brød, samt leskedrikk, hvitvin og øl.
Praten gikk lett og stemningen var høy, og jeg hadde inntrykk av at alle koste seg og hadde det gøy.
Da vi gikk i land klokken 19.30 var alle enige om at vi hadde vært med på nok en fin, vellykket tur med Søemandsforeningen i det flotteste sommervær, og jeg sier TUSEN TAKK FOR TUREN!
Marit Fiskaa
-
Dagsturen 2023
Dagstur med Stavanger Søemandsforening tirsdag 23 mai-Sverre Haga .
Farsetur på Jæren- med innlagt kultur.
Farse er ingen farse, men Jærens mest populære lunsjrett – til og med Erna falt for den. Dagstur på Jæren med lokalguide som guider både mat og jærlandskapet. Fra kysten i Hå til innlandet i Time med ny næringsvirksomhet og næringsinntak i Klepp
Litt forsinken kom vi avsted, mye trafikk, tunge skyer og til ogmed noen rengdråper.
Som ofte med tur med Søemandsforening, så klarnet det opp
Vi kjørte smale veier i Bjerkreim mot Sirevåg for første stopp. Vi passerte fiskevann så sauer og lam og vindmøller.
På «Pauserommet» smakte potetkaker med laks og skinke godt.
På Roxman Bakeri kunne vi potetkaker kjøpe
og mange valgte ut av bussen å løpe.
Gjennom Sirevåg, Ogna og Brusand ble vi av den kunnskaprike guiden orientert, og her var nye boliger, hytter og ferieleiligheter, og stor aktivitet.
Vakkert langs havet å kjøre, bølgende landskap, grønne åkrer og skummende sjø utføre. Videre forbi idrettshaller og forskjellig industri, også gjennom områder for kommende produksjon av batterier og mot Undheim og Woodling det bar,
alle hadde kredittkortene klar-
for vi viste det var mye fint å se
og handel det ble.
Legging av nye vannledninger på Jæren er igang det skal sikre Stavanger med nok og rent vann.
Sjåføren var dyktig og grei
og mange smale veier
og innkjørsler var på vår vei.
Store, fin gårder på rekke og rad vi passerte, men vi forstod uenighet mellom kommuneneom veier og plassering av ambulansesentral eksisterte.
Det ble spising av Farse hos Håland Kjøtt hvor bedriftens historeie ble fortalt og vist påvideo, og vi gode kjøttvarer handlet med.
Det bar vider til Køhlerpaviljongen for desserten Nesheimsjenter og kaffe, etter det.
Paviljongen var flott satt istand og desserten smakte fenomenalt,
og familiens historie og tilknytning til Køhler huset i Hillevåg og familien Berner i Stavanger ble levende fortalt.
Neste stopp var Fritz Røed Parken på Bryne hvor vi spasserte i sol, vind og blåst med fosefall, rhodendendron i blomst og mange vakre skulpturer, du og du så flott
På Jersey meieriet etterpå fikk vi kaffe og is
samt anledning til å handle produkter til god pris.
Ja på Jæren gjør man mer enn «potla og greve».
Så bar det hjem , fulle av både mat, kaffe, historie og inntrykk,
og jeg tror alle var eninge om at vi hadde vært med på nok en interresant, fin tur i godt lag med Søemandsforeningen, iallfall takker jeg for en fin dag.
(Arrangementskomiteen takker Marit Fiskå for denne flotte beskrivelsen av turen)
-
Dagsturen 2022
Dagsturen iår gikk til Jæren (småveier på kryss og tvers) den 10. mai
Oppmøte på jernbanen (Stavanger Bussterminal) kl. 0830, med 32 deltagere.
Jærbuen har gjort det selv. På et vis er de Norges nederlendere: med slit har de utformet sitt eget landskap, skapt jordbruksland av hei og myr og vann. En rundtur sammen med lokalguide som favner både karrige Høgjæren og jordbruksrike Lågjæren, på alle småveiene vi finner.
Avreise kl. 09.00 fra Bussterminalen ved Jernbanen. Turen gikk sørover mot Eikeland, Taksdal og Kartavoll hvor vi dreier vestover. Vi passerer vindmølleparken før vi skuer utover det flate Jærlandskapet nedove mot Skrettingland. Her finner vi Ystepikene – Jærens nyeste ysteri. Vi får høre om satsingen inkl. smaksprøver av produktene, og mulighet for handel.
På den gamle skolen på Lerbrekk stopper vi for formiddagskaffe – lefser bakt under aktivitet på skolen med Jærgome til.
Skolen stod for fall, da grep bygdefolket inn. Minst 5000 dugnadstimer senere har de skapt en perle, kloss i riksvei 44.
Fra Nordsjøenveien svinger vi av til ny perle langs Jærkysten – Nærlandheimen var tidligere som en egen «by» å regne, og sammen med lokalguiden «rusler» vi med bussen gjennom det tidligere samfunnet. Det nærmer seg middagstid og på for mange til dels ukjente veier legger vi turen gjennom Salteskogen på vei til Nese. Her venter folket på Vestgaard Mat med middag til oss – pankopanert sik, fisket i Orrevatnet på menyen. Etterfulgt av tilslørte Jærjenter til dessert. Skulle toalettbehovet melde seg har de god plass i siloen
I Kleppsoknet kan vi nesten kjøre oss vilt på småveier, og etter å kommet oss litt inn i landet bærer det videre i Time. Vi har via småveier kommet oss til Fotland, og her tar vi til og med forgangen i fjøset til Gunhild Vårvik Prestegård i bruk som vei. Gunhild blir med oss i bussen og guider oss gjennom fjøset.
Fra Fotland går veien videre over Garpestad og Lende før vi møter Undheimsbygda. Fra Risa bærer det igjen opp i høyden til Våland, og her finner vi Våland Museum. Agnes Våland har i mange år bygd opp museet ved å samle gamle og kjære gjenstander fra Jæren i sitt gamle Jærhus. Datter og svigersønn drifter nå museet videre og tar i mot og viser rundt. Her står også kaffen klar for ettermiddagskaffe samt noe å bite i.
Fra Våland går det ned til Lågjæren igjen, og veien legger vi slik at vi ser Jærens største gård fra bussvinduet – tidligere Opstad Tvangsarbeidshus, nå Åna Kretsfengsel.
Det er nesten umulig å kjøre på Jæren uten å besøke et gårds- eller gartneriutsalg, og vi velger å legge turen på vei hjemover slik at vi tar en stopp hos Grude Gartneri – også en litt skjult perle på Jæren
Mette på både mat, inntrykk ankom vi Stavanger kl 1745.
Takk for en meget hyggelig tur.